Netolerancija na hranu se definiše kao nepoželjna reakcija organizma na unos određene hrane ili sastojaka hrane, posebno pri unosu većih količina spornih („triger“) supstanci. Intolerancija na hranu (nealergijska preosetljivost na hranu) ne uključuje imunološki sistem, iako simptomi liče na one koji postoje kod klasične alergije posredovane sa IgE antitelima, ali su blaži i kraće traju. Intolerancija na hranu može biti posledica neželjenih reakcija na iritante, enzimske ili farmakološke uzroke.
Alergija na hranu se definiše kao imunološki posredovana preosetljivost na alergene iz hrane. Kliničke manifestacije alergije na hranu uključuju gastrointestinalne simptome, mučninu, povraćanje, bol u abdomenu i dijareju kao i opšte simptome (rinitis, astma, edem, hipotenzija, svrab, urtikarija, dermatitis/ekcem, bronhospazam), a u najtežim slučajevima, anafilaktički šok.
Histamin i ostali medijatori iz mastocita koji se pritom oslobađaju, odgovorni su za težinu i trajanje intestinalnih i drugih simpoma.
U poslednje vreme posebnu pažnju privlači netolerancija na histamin kao sastojak hrane.
Histamin, biogeni amin, je molekul koji se može uneti hranom, ali nastaje i endogeno u organizmu pod uticajem enzima histidin-dekarboksilaze (iz aminokiseline histidin). Taj enzim je jedan od najvažnijih enzima u metabolizmu belančevina jer učestvuje u metabolizmu jedne od osam esencijalnih aminokiselina, aminokiseline histidin, a ta aminokiselina ulazi u sastav većine proteinskih namirnica (meso, mleko, sirevi, riba). Histamin je medijator mnogih bioloških reakcija. Preko svojih receptora, uzrokuje kontrakciju glatkih mišića, povećava permeabilnost (propustljivost) krvnih sudova i sekreciju sluzi, uzrokuje tahikardiju (ubrzan rad srca), promene krvnog pritiska, aritmije i stimuliše sekreciju želudčane kiseline. Takođe, histamin učestvuje u neurotransmisiji, imuno-modulaciji, hematopoezi, cirkadijanom ritmu i drugim značajnim procesima u organizmu.
HRANA/PIĆA „BOGATA“ HISTAMINOM
Od kada je postalo jasno da je netolerancija, a ne retko i alergija, na histamin prisutna kod sve većeg broja ljudi, brojna istraživanja su pokazala da je zapravo histamin prisutan u velikom broju namirnica:
- alkohol, naročito crno vino i penušava pića; takođe i belo vino i pivo
- dimljena i konzervisana riba, riba koja nije sveža, kao, tuna, som, losos
- dimljeno meso i mesne prerađevine kao što su salama, šunka, kobasice i slanina
- određeno povrće: patlidžan, avokado, konzervisano povrće, pečurke kao i gotove salate
- određeno voće: jagode, banane, kivi, ananas, mango, mandarine, grejp
- sir
- senf, kečap
- čokolada/kakao, kafa, crni čaj
- kikiriki, indijski oraščići, orasi
SIMPTOMI HISTAMINSKE INTOLERANCIJE
- Previše histamina u telu može biti uzrok široko-rasprostranjenih simptoma. Simptomi se mogu manifestovati na brojnim organima:
- Digestivni sistem (bolovi i grčevi u abdomenu, konstipacija, nadutost, dijareja, mučnina praćena povraćanjem)
- Glava i lice ( jaka glavobolja, migrena, nesvestica, hroničan umor, otok lica i crvenilo)
- Simptomi na koži (osip praćen vidnim crvenilom i neugodnim svrabom, urtikarija),
- Respiratorni sistema (astma, curenje nosa, kašalj, nešto ređe i otežano disanje),
- Kardiovaskularni sistem i mozak ( nesanica i drugi poremećaji spavanja- anksioznost, iznenadne promene raspoloženja, hipotenzija, hladnoća).