NAJČESĆE GENITALNE INFEKCIJE KOD MUŠKARACA

INFEKCIJE CHLAMIDIAMA:

Infekcija Chlamidiom Trachomatis se često viđa među seksualno aktivnom populacijom. Karakteristično je da može da postoji u uretralnom traktu, a da je pri tome potpuno asimptomatska. Pošto posledica infekcije može biti sterilitet, neophodno je dijagnostikovati i lečiti infekciju dovoljno dugo i adekvatnom terapijom. Infekcija se prenosi seksualnim kontaktom vaginalno, analno i oralno.

Infekcija traje od 7 do 21 dan, a pošto vrlo često pacijenti nemaju nikakve simptome, preporučuje se da se brisevi kontrolišu rutinski, a naročito u slučaju nezaštićenih odnosa.

Simptomi kod muškaraca su: crvenilo i svrab oko otvora uretre, peckanje pri mokrenju, providan sekret iz uretre.

Simptomi kod žena su: pojačan vaginalni sekret, peckanje pri mokrenju, povremeno vaginalno krvarenje, nelagodnost pri seksualnom odnosu. Kada postoji sumnja na infekciju Chlamidiom indikovano je uraditi testiranje:

PCR – to je najosetljiviji test sa najmanje lažno pozitivnih rezultata.

ELISA Ag TEST – osnova ovog testa je da se nađe antigen Chlamidie iz uzorka pacijenta. Test je vrlo pouzdan i u visokom procentu korelira sa PCR metodom.

TEST DIF – ovo je test za široku upotrebu.  Ovom metodom se imunoflorescentna antitela vezuju za antigene Chlamidie.

Danas, kada živimo u eri antibiotika, lečenje ove infekcije je veoma uspešno. Lekovi izbora su iz grupe Tetraciklina i Azitromicina. Terapija može biti jednokratna ili da traje 7 dana. Značajno je da se lečiti oba partnera, a odnosi za vreme terapije treba da budu sa zaštitom.

INFEKCIJE MYCOPLASMAMA:

Mycoplasmae i Ureaplasmae su uslovno patogene poduterije obzirom da ulaze u sastav normalne flore donjeg genitalnog trakta žena. Pacijeti se ne testiraju rutinski, već za to postoje određene indikacije, i to: žene koje imaju problem sa sterilitetom, ponovljeni gubitak ploda, bol u maloj karlici, simptomi vaginalne infekcije. Kod muškaraca se testiranje radi kod smanjenog broja i pokretljivosti spermatozoida.

Infekcija se može dobiti polnim putem ali i intimnim kontaktom sa zaraženim telesnim sekretima ili predmetima koji su kontaminirani sekretom urogenitalnih izlučevina (peškiri, rublje, posteljina). Infekcija se može dobiti i u bazenima i saunama.

Dijagnoza se postavlja PCR metodom ili kulturom. Smatra se da je Mycoplasma Hominis češće patogena za žene, a Ureaplasma Ureasiticum za muškarce. Za testiranje se uzima bris vagine kod žena, a bris uretre kod muškaraca. PCR test je nešto preciznija metoda  od kultivacije.

Lečenje se sprovodi antibioticima iz grupe Tetraciklina, Flourohinolina i Eritromicina.

GONOKOKNA INFEKCIJA:

Gonokokna infekcija je seksualno prenosiva bolest. Bolest pogađa pre svega muškarce, i kod njih su simptomi mnogo izraženiji. Uzročnik je N-Gonorrhoeae, a izvor je najčešće inficirana osoba sa subkliničkim oblikom bolesti ili bez ikakvih simptoma.

Vreme inkubacije je 2 do 6  dana. Simptomi kod muškaraca su jako izraženo peckanje pri mokrenju, mutna mokraća, bolovi u predelu uretre, obilan gnojav iscedak. Kod žena, simptomi su mnogo blaži, javljaju se postepeno. Najčešće je osetan neznatan bol i peckanje pri mokrenju. Kako se infekcija širi na corvix, nastaju pojačani simptomi u smislu pojave žućkasto – crvenkastog sekreta konstitucije. Ukoliko se infekcija ne leči pravovremeno i na adekvatan način, dolazi do njenog širenja. Kod muškaraca dolazi do infekcije i neprohodnosti semovoda, a kod žena infekcija i neprohodnost jajovoda sa sledstvenim sterilitetom.

Dijagnoza se postavlja mikrobiološkim pregledom gnojavog sekreta bojenog po gramm i metilenskim plavim preparatom. U bojenom preparatu se vidi veliki broj leukocita unutar kojih se vide gram negativne diplokoke.

U novije vreme se često radi i PCR metoda jer je brza i jednostavna, dok je za kultivaciju uzročnika potrebno više vremena.

Bolest se može tokom porođaja preneti na plod, što može imati za posledicu Gonokoknu upalu sluzokože očiju. Gonokokna infekcija je često udružena sa infekcijom chlamidiama.

Terapija se sprovodi kod oba partnera istovremeno, antibioticima. Nakon završetka terapije potrebno je proveriti rezultat lečenja.

Izbornik