NETOLERANCIJA NA HISTAMIN

Netolerancija na hranu se definiše kao nepoželjna reakcija organizma na unos određene hrane ili sastojaka hrane, posebno pri unosu većih količina spornih („triger“) supstanci. Intolerancija na hranu (nealergijska preosetljivost na hranu) ne uključuje imunološki sistem, iako simptomi liče na one koji postoje kod klasične alergije posredovane sa IgE antitelima, ali su blaži i kraće traju. Intolerancija na hranu može biti posledica neželjenih reakcija na iritante, enzimske ili farmakološke uzroke.

Alergija na hranu se definiše kao imunološki posredovana preosetljivost na alergene iz hrane. Kliničke manifestacije alergije na hranu uključuju gastrointestinalne simptome, mučninu, povraćanje, bol u abdomenu i dijareju kao i opšte simptome (rinitis, astma, edem, hipotenzija, svrab, urtikarija, dermatitis/ekcem, bronhospazam), a u najtežim slučajevima, anafilaktički šok.

Histamin i ostali medijatori iz mastocita koji se pritom oslobađaju, odgovorni su za težinu i trajanje intestinalnih i drugih simpoma.

U poslednje vreme posebnu pažnju privlači netolerancija na histamin kao sastojak hrane.

Histamin, biogeni amin, je molekul koji se može uneti hranom, ali nastaje i endogeno u organizmu pod uticajem enzima histidin-dekarboksilaze (iz aminokiseline histidin). Taj enzim je jedan od najvažnijih enzima u metabolizmu belančevina jer učestvuje u metabolizmu jedne od osam esencijalnih aminokiselina, aminokiseline histidin, a ta aminokiselina ulazi u sastav većine proteinskih namirnica (meso, mleko, sirevi, riba). Histamin je medijator mnogih bioloških reakcija. Preko svojih receptora, uzrokuje kontrakciju glatkih mišića, povećava permeabilnost (propustljivost) krvnih sudova i sekreciju sluzi, uzrokuje tahikardiju (ubrzan rad srca), promene krvnog pritiska, aritmije i stimuliše sekreciju želudčane kiseline. Takođe, histamin učestvuje u neurotransmisiji, imuno-modulaciji, hematopoezi, cirkadijanom ritmu i drugim značajnim procesima u organizmu.

HRANA/PIĆA „BOGATA“ HISTAMINOM 

Od kada je postalo jasno da je netolerancija, a ne retko i alergija, na histamin prisutna kod sve većeg broja ljudi, brojna istraživanja su pokazala da je zapravo histamin prisutan u velikom broju namirnica:

  • alkohol, naročito crno vino i penušava pića; takođe i belo vino i pivo
  • dimljena i konzervisana riba, riba koja nije sveža, kao, tuna, som, losos
  • dimljeno meso i mesne prerađevine kao što su salama, šunka, kobasice i slanina
  • određeno povrće: patlidžan, avokado, konzervisano povrće, pečurke kao i gotove salate
  • određeno voće: jagode, banane, kivi, ananas, mango, mandarine, grejp
  • sir
  • senf, kečap
  • čokolada/kakao, kafa, crni čaj
  • kikiriki, indijski oraščići, orasi

SIMPTOMI HISTAMINSKE INTOLERANCIJE

  • Previše histamina u telu može biti uzrok široko-rasprostranjenih simptoma. Simptomi se mogu manifestovati na brojnim organima:
  • Digestivni sistem (bolovi i grčevi u abdomenu, konstipacija, nadutost, dijareja, mučnina praćena povraćanjem)
  • Glava i lice ( jaka glavobolja, migrena, nesvestica, hroničan umor, otok lica i crvenilo)
  • Simptomi na koži (osip praćen vidnim crvenilom i neugodnim svrabom, urtikarija),
  • Respiratorni sistema (astma, curenje nosa, kašalj, nešto ređe i otežano disanje),
  • Kardiovaskularni sistem i mozak ( nesanica i drugi poremećaji spavanja- anksioznost, iznenadne promene raspoloženja, hipotenzija, hladnoća).

DIJAGNOSTIKA INTOLERANCIJE NA HISTAMIN

Ljudski se organizam se uspešno štiti od prisutnosti velikih količina histamina postojanjem enzima diamin-oksidaze (DAO), koji brzo razgrađuje histamin. DAO je endogeni enzim koji metaboliše histamin. Mada je DAO nađena u celom telu , najvažnije mesto njene aktivnosti je intestinum. U slučaju deficijencije ili inhibicije DAO, uneti histamin ili endogeni (sintetisan u organizmu) histamin se ne može razgraditi dovoljno brzo i dolazi do razvoja histaminske intolerancije.

Na smanjenje aktivnosti DAO enzima može uticati:

  • unos hrane bogate histaminom koja prouzrokuje nepravilno funkcionisanje enzima DAO
  • unos inhibirajućih supstanci/lekova (alkohol ili lekovi-acetil salicillna kiselina, antihipertenzivi, antibiotici ) , koji blokiraju ili smanjuju aktivnost DAO
  • gastrointestinalni poremećaji, poput zapaljenske bolesti creva (ulcerozni kolitis i Kronova bolest)
  • unos hrane koja blokira DAO enzime (alkohol, crni čaj , zeleni čaj, energetska pića ) ili pokreće oslobađanje histamina
  • nedostatak DAO-kofaktora, neophodnih za aktivnost DAO enzima ( vit C, vit B6, bakar ili magnezijum )

Prekomerni razvoj bakterija u gastrointestinalnom traktu je još jedan faktor koji doprinosi razvoju histaminske netolerancije.
Bakterije rastu kada se hrana ne eliminiše iz organizma pravilno, što uzrokuje prekomernu proizvodnju histamina. Normalni nivoi DAO enzima ne mogu u tom slučaju razgraditi povećani nivo histamina u našem telu. Enzimska aktivnost DAO određuje brzinu degradacije histamina i zbog toga je ovaj laboratorijski parametar značajan u dijagnostici intolerancije na histamin. Ako je aktivnost ovog enzima smanjenja ili nedovoljna da bi razgradila određenu količinu unetog ili sintetisanog histamina, količina histamina će porasti i doći će do razvoja simptoma histaminske intolerancije.

Pre nego što uspostavi dijagnozu histaminske intolerancije, lekar će eliminisati druge moguće poremećaje ili alergije , koji izazivaju slične simptome. Lekar takođe može da predloži da pacijent drži eliminacionu dijetu tokom 14 do 30 dana. Ova dijeta podrazumeva izbegavanje hrane „bogate“histaminom a zatim, postepeno, posle tog perioda da se hrana uvodi da bi se sagledale reakcije i dijagnostikovala intolerancija na histamin.

U cilju dijagnostike preporučuje se i da se uzme uzorak krvi i u njemu odredi nivo aktivnosti DAO enzima.

PREVENCIJA-HISTAMIN FREE DIET

DIJAGNOSTIKA-ODREĐIVANJE AKTIVNOSTI DAO ENZIMA

I alergija i intolerancija na hranu su oblik preosetljivosti koji pogađa samo određeni broj „osetljive“ populacije. Pri tome, alergije na hranu izazivaju reakciju imunološkog sistema, dok kod intolerancije na hranu nepoželjna reakcija nije izazvana reakcijom imunološkog sistema i nema intezitet koji bi mogao ugroziti život, odnosno ne dolazi do anafilaktičkog šoka.

Zdrava ishrana sadrži umerene nivoe histamina. Izbegavanje hrane i pića koji sadrže histamin glavni je oblik prevencije u slučaju intolerancije i alergije na histamin, a novo korisno rešenje su i suplementi enzima diamin-oksidaze.

Možemo zaključiti da je određivanje DAO aktivnosti u serumu korisno dijagnostičko sredstvo, zajedno sa detaljnom istorijom za razlikovanje alergije na hranu i intolerancije na histamin.Treba ga izvesti kod sumnjivih pacijenata sa simptomima kao što su glavobolja, tahikardija, urtikarija, dijareja i hipotenzija, gde je alergija na hranu bila isključena.

Rezultati brojnih studija su pokazali veliku korist od ishrane bez histamina, pošto je nakon „histamin free diet“ ishrane većina simptoma povezanih sa histaminom nestala, a aktivnost DAO u serumu porasla.

Izbornik