INTOLERANCIJA NA HRANU

Šta je intolerancija na hranu?

Brojne studije, u proteklih 25 godina, pokazuju da 95% ljudske populacije pokazuje hipersenzitivnost –  abnormalnu reakciju  organizma na odredjene komponente hrane i pica koji se uzimaju svakodnevno. Ovakva reakcija organizma se naziva intolerancija i  moze biti urodjena ili stecena.

Metabolicka, tj. urodjena reakcija intolerancije, nastaje usled nedostatka ili smanjene aktivnosti nekog enzima, kao posledica urodjene greske u genetskom kodu nekog od enzima, ukljucenih u slozene metabolicke procese. Ovakav poremecaj se javlja u periodu odojceta, a dijagnoza se potvrtdjuje genetski na molekularnom nivou. Primer za ovakvu vrstu poremecaja su fenilketonurijamlecna intolerancija usled nedostatka laktaze i favizam.

Imunološka reakcija u kojoj se stvaraju IgG antitela – IgG intolerancija. To je dugotrajnija, hronična  reakcija organizma  koja vitalno ne ugrožava pacijenta, ali je dokazano da mogući uzroci bolesti illi nekih hroničnih stanja kao što su:

Artritis, astma, kandidijaza, celijaklija, sindrom hroničnog umora, depresija, anksioznost, digestivne smetnje, nadimanje, zadržavanje vode u organizmu, oticanje, infekcija uha, sinuzitis, fibromijalgija, migrenozne glavoboljevrtoglavicenesanicebol u mišićima, mentalni umor, psorijaza, ekcem i druga oboljenja kože, gojaznost ili gubitak telesne težine, mogu lezati u IgG intoleranciji odredjene namirnice, ili vrste pica…

Spisak hroničnih bolesti koje su posledica IgG intolerancije je iz dana u dan sve veći. Znacaj ovog testa je u tome sto bi se skupi lekovi kojima se tretiraju razlicite hronicne bolesti jednostavno zamenile izbacivanjem toksicne hrane. Ovom testu se u dijagnostickim procedurama pridaje sve veci znacaj i u literaturi je vec dobio epitet naturalnog doktora. Uzimajuci u obzir cinjenicu da 95% sveukupne populacije pati od razlicitih hronicnih bolesti, blagovremeno testiranje na IgG intoleranciju postaje neophodnost i preventiva kod svakog pojedinca.

Intolerancija na hranu nije isto što i alergija na hranu…

Nasuprot IgG intoleranciji, alergijske reakcije su vrlo burne, karakterišu se jakom reakcijom imunog sistema na određene namirnice.

Simptomi alergije na hranu se javljaju u vidu otežanog disanja, oticanja, kijanja, osipa Na koži, iritacije kože, curenja nosa, umora, dijareje, povraćanja, anafilaktickog soka. Simptomi se obicno pojave nekoliko minuta posle konzumiranja ili posle dolaska u kontakt sa reaktivnom hranom, a mogu se pojaviti i sa zakašnjenjem od dva sata.

Alergije na hranu su izuzetno retke, smatra se da oko 2,5% populacije ima dijagnostikovan ovaj problem.  Najcešci primeri hrane koja izaziva alergije su kikiriki, (badem i brazilski orah), jaja, kravlje mleko, pšenica, kvasac i školjke. Kada je izloženo izvoru alergije, telo stvara specificna antitela (IgE) koja će se suprotstaviti alergenima iz hrane.  Kada se hrana sledeci put unese u organizam dolazi do reakcije imunološkog sistema u vidu ispuštanja histamina i drugih supstanci, prirodno stvorenih u telu. Alergijske reakcije na hranu znatno se razlikuju po  svojoj ozbiljnosti , a neke cak mogu biti i smrtonosne.

Savršeno zdrava hrana za jednu osobu, moze biti štetna, toksična  za drugu!

Test intolerancije IgG

Odgovor na navedenu tvrdnju daje test intolerancije na hranu. Ukoliko imate neke od gore navedenih simptoma, uzrok može biti u intoleranciji na hranu. Test je individualan i pruža priliku svakom čoveku da dodje do saznanja koja je hrana idealna, a koja štetna, toksična za njegov organizam. Test počinje vadjenjem krvi pacijentu, a zavrsava se laboratorijskom obradom i izdavanjem rezultata intolerancije u formi koncentracije spečificnog IgG-a na 90 namirnica. Ukoliko test pokaže pozitivan rezultat na bilo koju namirnicu, to znači da je vaš nivo antitela povišen i da datu namirnicu treba izbegavati najmanje tri meseca dok ne dode do poboljšanja simptoma. Po isteku tog perioda, kritične namirnice, koje su bile izbačene se polako uvode u ishranu, jedna po jedna.

Istrazivanja su pokazala da 2/3 pacijenata podrvrgnutih primeni testa intolerancije se oslobadja hroničnih tegoba, sto značajno utiče na opšte zdravstveno stanje svakog pacijenta. Rezultat testa se dobija istog dana ili sutradan, u zavisnosti od toga kada uzorak stigne na analiziranje, a pacijent 12h pre dolaska u laboratoriju ne sme konzumirati hranu ni pice.

Pre nego što promenite način ishrane…

Ukoliko ste pod medicinskim tretmanom, ukoliko ste trudni ili ste pod nekim medikamentima, pre promene režima ishrane treba obavezno konsultovati stručno lice, tj. lekara, nutricionistu.

Kada iz režima ishrane izbacite odredjenu namirnicu, pokušajte da je zamenite nekom drugom iz te grupe namirnica, na koju niste reaktivni. Utvrdite koji proizvodi sadrže, za vas reaktivne namirnice. Mnogo gotovih jela i sosova sadrži različite sastojke, koji nisu u skladu sa proizvodom, pa je veoma bitno da prethodno pogledate deklaraciju. Veoma je bitno da sprovodite zdrav, hranljiv režim ishrane.

Screening test intolerancije na hranu na 349 namirnica

Ovaj test je namenjen prevashodno odraslim osobama sa prekomernom telesnom težinom, povišenim vrednostima glukoze, holesterola, triglicerida kao i svima koji iz ishrane žele da eliminišu namirnice koje su potencijalno štetne po njihovo zdravstveno stanje. Ovaj screening test podrazumeva vadjenje krvi, uzimanje potrebnih anamnestičkih podataka, odredjivanje potrebnih biohemijskih analiza na osnovu čega pacijent dobija softverski dijetetski program od 349 namirnica koje su oznacene kao idealne, neutralne, ili one koje koje treba eliminisati iz ishrane u vremenskom periodu od 3 meseca, nakon čega bi trebalo uraditi kontrolni test, kako bi se uvidela uspešnost primene dijetetskog režima.

Ukoliko ste pod medicinskim tretmanom, ukoliko ste trudni ili ste pod nekim medikamentima, pre promene režima ishrane treba obavezno konsultovati strucno lice, tj. lekara, nutricionistu. Rezultat testa se dobija istog dana, a pacijent 12h pre vadjenja krvi ne sme konzumirati hranu ni piće (sem vode).

Izbornik