PRIPREMA PACIJENATA ZA DAVANJE KRVI

Laboratorijski tehnicar
  • Radi pouzdanosti Vaših laboratorijskih rezultata, dan pre dolaska u laboratoriju potrebno je da konzumirate lakšu hranu, a posle 18h možete piti tečnost, izuzev alkohola, kafe i slatkih napitaka. Ujutro, pre dolaska u laboratoriju, nemojte ništa jesti i piti, sem vode. Ovo je bitno zato što unošenje hrane u kraćem vremenskom periodu, pre vađenja krvi, može dovesti do povišenih rezultata: lipida, proteina, holesterola, glukoze, itd.
  • U slučaju da uzimate redovnu terapiju, nemojte uzeti jutarnju dozu lekova jer i lekovi utiču na tačnost Vaših rezultata. Jutarnju dozu lekova ponesite sa sobom i uzmite ih nakon vađenja krvi.
  • Na rezultate Vaših analiza mogu da utiču i konzumiranje kafe i energetskih napitaka, povišen fizički napor, povećan unos nikotina, loš san (nenaspavanost), kao i višednevno držanje dijeta.

Kako se vadi krv?

  • U našim laboratorijama se u skladu sa savremenom laboratorijskom praksom za vadjenje krvi koriste specijalni zatvoreni vakum sistemi – vakutajneri. Vakutajneri olakšavaju vađenje krvi iz vene, pri čemu sama procedura vadjenja krvi traje manje od 90 sekundi. Naši iskusni laboranti sa lakoćom vade krv i sasvim malim bebama, starim osobama koje imaju „loše“ vene, kao i svima onima kojima vađenje krvi predstavlja stres.
  • Prilikom vadjenja krvi pacijent može osetiti trenutni blagi bol. Osobe koje se plaše vađenja krvi ili osećaju neprijatnost, nesvesticu, tremu i slično, potrebno je da o tome obaveste laboranta pre započinjanja vađenja krvi, kako bi se takav pacijent kroz razgovor relaksirao i smestio na udoban krevet.
  • Neke analize se mogu raditi iz kapilarne krvi, kada se veoma mali uzorak krvi dobija ubodom prsta, usne školjke ili kod novorođenčeta iz pete ili nožnog palca.
  • Nakon vađenja krvi laborant će od pacijenta zatražiti da kratko vreme drži ispruženu ruku i pritisne mesto uboda, kako bi se ubrzalo zaustavljanje krvarenja i sprečilo stvaranje hematoma.
Izbornik