SARS-CoV-2 Antigen

Covid19 Antigen test

Brzi antigenski test (SARS-Cov-2 rapid test) detektuje prisustvo SARS-CoV-2 antigena. Antigen predstavlja samog uzročnika infekcije i deo je proteina jezgra korona virusa. Detekcija antigena ukazuje da je virus trenutno prisutan u organizmu.

Test se izvodi uzorkovanjem: nazofaringealnog brisa ili brisa grla.

Metoda rada je imunohromatografija, visoke specifičnosti (99,68%) i senzitivnosti (96,52 %).

Rezultat se izdaje kvalitativno: kao pozitivan ili negativan rezultat.

Indikacije za testiranje su pojava karakterističnih simptoma kao što su:

  • povišena telesna temperatura,
  • glavobolja,
  • suvi kašalj,
  • kratak dah i
  • kontakt sa zaraženom osobom.

Pravovremeno testiranje je od ključne važnosti za detekciju virusa u sluzokoži disajnih puteva. Preporuka je da to bude 1-3 dana pre pojave prvih simptoma kao i tokom prvih 5-7 dana manifestne virusne infekcije, kada je koncentracija virusa u gornjim disajnim putevima najveća.

Negativan rezultat testa ne isključuje u potpunosti infekciju COVID-19 virusom, stoga je neopohodno ponoviti testiranje ili uraditi potvrdni PCR test, posebno kod pacijenata koji imaju karakteristične simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim osobama.

Posebna priprema i zakazivanje testa nisu potrebni. Rezultat testa je dostupan u najkraćem vremenskom periodu (do 1 sat od trenutka uzorkovanja).

Dia Lab laboratorija poseduje i patronažnu službu, te je moguće uraditi test i u kućnim uslovima, što je značajno kod slabo pokretnih pacijenata. Test se radi na licu mesta i rezultat se izdaje po dolasku patronažnog laboranta u laboratoriju.

SARS-Cov-2 rapid test koji se koristi u Dia Lab Laboratoriji preporučen je od strane Svetske Zdravstvene Organizacije.

Rezultati testa za potrebe putovanja mogu biti izdati dvojezično: na srpskom i engleskom jeziku. Pacijenti bi trebalo da naglase ukoliko im test treba za potrebe putovanja zbog neophodnih podataka (lični podaci, broj pasoša).

Rezulat poseduje QR kod, čijim skeniranjem se jednostavno može pristupiti rezultatima testa.

CENA: 1.500,00 rsd

Napomena: Svaka država ima svoje kriterijume za vrstu testova koje prihvata za prelazak granice, tako da je najbolje da se informišete sa ambasadom zemlje u koju putujete.

Izbornik