SARS-CoV-2 Antitela

Prisustvo antitela može ukazati na trenutnu ili preležanu infekciju u zavisnosti od toga koja klasa antitela je prisutna:

  • IgM antitela se detektuju u akutnoj fazi infekcije,
  • IgG antitela stvaraju se nešto kasnije, ukazuju na preležanu infekciju i duže se zadržavaju u organizmu.

Smatra se da su neophodne 1 do 2 nedelje od infekcije korona virusom kako bi imunološki sistem čoveka počeo da stvara antitela.

U Dia Lab Laboratorijama moguće je uraditi:

  • SARS COV-2 IgG Spyke protein,
  • SARS COV-2 IgM antitela.

Utvrđeno je da organizam u sklopu odbrane protiv infekcije korona virusa stvara IgG antitela na različite proteine virusa (najčešće na Spyke protein-S protein, nukleokapsid-N protein ali u određenoj meri i na omotač virusa E – envelope i membranu virusa – M).

Imajući u vidu činjenicu da je uloga S proteina da omogući vezivanje i ulazak virusa u ćeliju, antitela koja su usmerena na ovu komponentu virusa imaju i najznačajniju ulogu u borbi organizma protiv virusa.

Zbog ovoga je većina dostupnih vakcina i formulisana tako da stimuliše sintezu IgG antitela usmerenih na S protein.

Nakon primene vakcina (Pfizer-Biontech, Sputnjik V, Moderna i AstraZeneca) organizam stvara ovu vrstu antitela i njihova efikasnost se može proveriti određivanjem IgG antitela na S protein. Samim tim se određivanje IgG antitela na Sars COV-2 može koristiti za proveru efikasnosti vakcine ili za procenu dugoročnog imuniteta stečenog prirodno ili vakcinacijom.

CENE:

  • SARS-CoV-2 IgM antitela: 2.100,00 rsd

  • SARS-CoV-2 IgG antitela na Spike Protein: 2.100,00 rsd

Izbornik